lørdag 28. september 2013

Same Procedure As Last Time? Same Procedue As Every Time...ehhh



I de senere år har vi i Norge blitt fortalt om flåttens herjinger. Kjente og ukjente nordmenn har blitt syke efter at flåtten har festet seg og begynt sin suging. Flått er ikke spesielt ukjent for de av oss som enten ferdes mye i skog og utmark eller som har hunder. Men dette stadig hissigere lille uvesenet har forårsaket mye elendighet for dem som har fått den syke varianten som ufrivillig leietager. Og da har vel sykehus og legevakter i de områder hvor flåtten er prosedyrer de skal følge da når pasienter kommer med flått.

En blodfylt flått

Dessverre er ikke dette tilfelle! Jeg ferdes mye i skogen og sjekker meg efter hver tur om jeg har fått med meg denne lille djevelen hjem. Armhuler, hår, bak ører og skrittet blir finkjemmet. Men jeg som andre kan tidvis foreta en noe vag undersøkelse. Og så plutselig en dag kjenner jeg noe ubehagelig under armen. Tar av meg trøye og genser og der dukker det altså opp. En blå-svart klump som forvolder, for meg, en noe ukjent smerte.  Det er fredag og fastlegens kontor er stengt. Jeg oppsøker legevakten. Møter en dyktig sykepleier og ditto lege. Vedkommende lege tar på seg hansker, tar tak i klumpen og drar den av. Møysommelig undersøker vedkommende lege klumpen og vips så klemmer han nok litt for hardt på den med det resultat at blodspruten står. Utfra blikket hans å tolke synes han dette var meget lite festlig. Han tar med seg klumpen og går inn til sin kollega i den tilstøtende rom og kommer tilbake og bekrefter at dette er en flått som har sugd seg god og fet på min bekostning. Legen bærer fortsatt preg av blodspruten han fikk på seg for noen minutter siden.

Legen, en ung mann, erkjenner at han selv aldri har sett en flått før. Jeg på min side har både sett den og fjernet slike før de har iverksatt festing og suging. Basert på siste års oppslag i pressen anmoder jeg vedkommende om å sende den inn for å sjekke hvorvidt min er bærer av smitte. Legen ser på meg og nikker litt sånn usikker. Han tar telefonen, slår et nummer og kommer raskt i tale med en dame. Og det hun sier skremmer meg faktisk. «Har du fjernet den?» Dette bekrefter legen. «Det skal du aldri gjøre!!» Legen ser forbauset ut og liker situasjonen heller dårlig. «Dette skal de gå til fastlegen med. Dette skal vi aldri håndtere!!» Damen på den andre siden av røret er rett og slett hissig! Legen spør om hvor han skal sende den, om de på sykehuset kan ta den i mot for å sende den til analyse eller om hun vet hvor eventuelt en beholder med dertil egnet væske befinner seg slik at den kan bli sendt til analyse. Nok engang svarer damen at dette er ikke noe Legevakten eller sykehuset skal begi seg innpå. Dette er en sak for fastlegen! Samtalen avsluttes!

Legen ser på meg. Jeg ser på han. Med mine 188 cm er jeg langt større enn legen. Videre har jeg tidvis et blikk som ikke er mildt når jeg tenker. En litt vanskelig og klein atmosfære fyller rommet. Jeg tilkjennegir at jeg overhørte samtalen og melder med vantro det jeg hørte. Legen er tydelig stresset og meget ukomfortabel. Han hadde i begynnelsen av vår konsultasjon fått inn to sykepleiere som ønsket hans vurdering av noen hjerterytmeskjemaer. En av disse skjemaene hadde virkelig satt hans legehjerne i sving. Mann 40 år. Sterke smerter i brystet. Stråling ut i armer. Klam. Mitt besøk med en flått synes ikke ha den samme medisinske viktighet. Hvorvidt dette skyldes faglig interesse eller faren for infarkt vites ikke. Legen skriver på sin pc med tydelig hastverk. Alt må dokumenteres slik at jeg kan vise til hva jeg har gjort forteller han. Hva han har gjort? Han har dratt av en kul under min arm. Han har studert den så blodet sprutet. Han har blitt fortalt at dette skulle han ikke gjøre og at det ikke er mer han får lov til å gjøre. Klumpen legges i en hanske og overleveres meg. 

Tankene mine går i retning av oppgitthet. Tankene mine går i retning av mangelfull kompetanse. Tankene mine går i retning av slå hardt i bordet og krev handling. Tankene mine går i retning av to pasienter med sterke smerter i brystet og hvorav den ene er satt på oransje beredskap. Tankene mine går i retning av denne mannens familie med kone og barn. Skal min frustrasjon og  krav om iverksettelse av tiltak føre til senere behandling av dem. Nei! I håpløshetens navn ser jeg på legen, fraskriver han videre ansvar og forteller at jeg tar med meg klumpen min til fastlegen på mandag. Han er ivrig efter å hjelpe meg, men jeg gidder virkelig ikke sitte på legevakten i mange timer med en klump ingen vil ha noe med for eventuelt bli bedt om å ta den med til fastlegen mandag likevel. Jeg tok en avgjørelse på lik linje som han og damen i telefonen sikkert må ta avgjørelser rundt de hjerteflimrende pasienter. Håper ved alle de guder som finnes at de i de tilfellene har prosedyrer og tiltak som skal til for at disse pasientene føler seg ivaretatt.

Men hva så med prosedyrer rundt flått? Er flått og de eventuelle problemer de bringer med seg, til tross for oppslag i pressen, noe som bare en fastlege skal håndtere. Har ikke legevakter eller tilstøtende sykehus prosedyrer som skal følges. Hva om dette ikke er flått, men en kreftinfisert føflekk? Ville det ikke være av sentral betydning å få denne sjekket? Hvor vanskelig skal det være å innlemme prosedyrer for hvordan håndteres dette i en manual?

Føflekk med kreft

Vis meg dine venner og jeg skal fortelle deg hvem du er heter det . Jeg tok med meg min klump og viste den frem til en sykepleier jeg kjenner. Jeg fortalte historien og viste stedet under armen. Hun ser på meg og forteller at dette er en føflekk som hadde fått en rift, blitt full av blod og dødd. Den hadde nok falt av helt av seg selv uansett. Helt ufarlig! Og ikke helt uvanlig! Pjuff! 

Dette med det som skal vise seg å være en død, blodfylt føflekk. Ikke ulik de andre to.

Historien forteller meg mer om helsevesenet og deres mangelfulle håndteringsevne enn noe annet! Jeg er trist og lei meg for at det ikke finnes prosedyrer for hvordan man håndterer flått eller eventuelt en kreftinfisert føflekk fjernet ved en legevakt. Jeg ønsker ikke å ta legen som utførte grepet som løsnet klumpen, han var en fin mann, men jeg setter klare spørsmålstegn ved damen i telefonen og hennes løsningsstrategi. Eller snarere mangel på strategi. Og jeg setter et klart spørsmåltegn ved helsevesenets fortsatte inkompetanse hva flått angår selv efter oppslag i pressen. Og det er ikke flott!




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar