søndag 31. august 2014

99 Luftballons



Sett deg oppi kørja og la ball´ongen gå, ball´ongen gå, ball´ongen gå til værs værs værs!  

Dette er en sang som vekker minner fra mine barndoms somre. Lillebjørn Nilsen og Banjo-Kari den gang de var et par. Ikke bare som musikere, men også som kjærester. Denne teksten tar for seg nettopp dette. Tidligere kjærester, ektefeller og nye. Barn – egne, andres og tidvis felles, samt sommerferie. Og ikke minst planleggingen. Tidvis føles det som om det er 99 luftballonger som Nena synger om det skal holdes kontroll på…    

Bildet er hentet fra Google.
Sommerferien er nettopp avsluttet for de fleste av oss. Og årets sommer går nok inn i de fleste minner som en fantastisk sommer – rent værmessig i alle fall. Men i disse dager er det faktisk noen som begynner å forsøke å planlegge neste sommer. Ferieplanlegging er for enkelte et ameras uten sidestykke. Jeg tenker da på de skilte og for dem som blir kjæreste med en skilt og hvor x´er og y´er skal styre din ferie og samvær med dine barn.

I mange år var jeg ansatt i en kommunal barnehage hvor jeg også var tillitsvalgt. I henhold til loven skal ansatte innen kommunale virksomheter ha en ferieplan klar 2 måneder før første feriedag. Dette for å skape forutsigbarhet og rom for planlegging. Men for at dette skal kunne skje, er barnehagen avhengig av å få inn ferieønsker fra foreldre og foresatte. I loven heter det at barn skal ha sammenhengende ferie i 3 uker innen en fast periode fra mai til 31. juli. Den siste datoen er satt fordi de som begynner på skolen skal ha avviklet ferie før de evt begynner på SFO som starter 1. august. Altså for å ivareta barnas rett til ferie, 3 uker sammenhengende, om sommeren. Hva er så problemet? Eller for å bruke dette trendy begrepet alle sverger til – utfordringen? Følg med.

Jeg ble skilt. Hadde en periode en kjæreste som ikke hadde barn. Vi hadde ingen problemer med å planlegge vår ferie. Mammaen til min sønn og jeg hadde den gang da en fin avtale om hvordan vi best skulle søke å legge opp ferien for vår sønn. Den avtalen fungerte da og fungerer fortsatt utmerket! Efter noen år fikk jeg en ny kjæreste og vi ble samboere efter kort tid. Hun hadde barn. Hennes tidligere ektefelle fikk ny kjæreste som også hadde barn. Hennes eks fikk kjæreste med barn. At vi i det hele tatt klarte å få sammenhengende ferier hvor mitt og hennes barn var sammen og hver for seg med oss skyldes at vi hadde en dialog og hadde retningslinjer. Vi klarte å finne løsninger på tvers av de nye parkonstellasjonene fordi vi så barnas behov fremfor egne.

Tilbake til barnehagen og planleggingen. En ansatt som ønsker ferie fra St. Hans skal i henhold til loven ha melding om dette 2 måneder tidligere. Altså i april. Barnehager sender ut skjemaer med frist hvor foreldre skal sette opp sine respektive barns ferier med frist innen en gitt dato. Denne er gjerne i mars. Og da er vi som kjent tidvis i påskemodus. Videre er det kun et fåtall som på den tiden vet når deres arbeidsgiver har sin ferieplan klar. Meldinger til barnehagen kommer at dette er for lang frist og at de gjerne vil komme tilbake til det. Men mange er også avhengige av å vite mer enn som så. Altså vite mer enn når egen arbeidsgiver tenker ferieavvikling. De er avhengige av å vite når eksen til ny kjærestes eks nye kjæreste skal ha ferie. Vi snakker her om et eks-tre på lik linje som et familie-tre de som graver seg ned i slektsgransking forholder seg til. Det er altså 3 – 4 ledd utenfor egen familiesfære som er utslagsgivende for når man kan ta ut ferie ved siden av arbeidsgivers ferieplan.

Loven er vel og bra. At man går fra hverandre skyldes mange forhold og grunner. Og det er hyggelig at kjærlighet kan blomstre efter at man har vært nede efter et brudd. Men frustrasjonen over ferieavvikling blir tidvis så stor at det skaper misnøye i de ny-etablerte forhold fordi man faktisk ikke ser andres behov. Skjønt selve avviklingen går som regel bra, men det er alt dette forut for selve ferien som kan gi ferien en bismak. Og jeg personlig synes det var unektelig bemerkelsesverdig å skulle avvente en melding fra kjæresten til eksen til eksen til min samboers eks før jeg kunne planlegge ferien for min sønn med min eks som jeg i utgangspunktet hadde en fastsatt plan med. Vi løste det som sagt tidligere på en god måte – efter en runde eller to, men vi laget et fundament som var basis for de kommende år.

Så til dere der ute som har funnet dere en ny kjæreste med barn, begynn allerede i disse dager planleggingen for neste års sommerferie. Ja, for ikke å snakke om den nært forestående høstferie. Og julekvelden kommer med sine feriedager. Derefter vinterferie med påfølgende påskeferie. Da hadde disse 99 luftballongene vært kjærkomne å ha slik at de kunne løfte deg bort fra alt dette, og ikke bare vært ytterligere 99 du skal holde kontroll på…

 

GOD FERIE!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar